• +46 (0) 980-55015
  • Nikkaluokta 1104, SE 981 99 Kiruna

Blog

Silbačalmmit

Silbačalmmit

En utställning av Inga-Wiktoria Påve i Galleri Skáidi

Till utställningen Silbačalmmit har Inga-Wiktoria Påve skapat nya verk där trä, silver och mässing möts. Dessa verk tillsammans med hennes färgstarka målningar och traditionella slöjdalster i skinn och textil skapar en helhet där fokuset ligger på kvinnan och vattendragen i Sápmi. Runtom i Sápmi har bäckar döpts till Silbajohka – silverbäcken eller den vackra bäcken, och har ofta varit heliga platser för samerna i området. Utställningsnamnet Silbačálmmit drar sig till minnes de vattendroppar som kommer från dessa silverbäckar och hur varje alster i utställningen är en del i samma flöde.

Utställningen finns att se i Galleri Skáidi i Nikkaluokta från 15/8 till 19/9. Välkomna!

Foto Carl Johan Utsi.

Inga-Wiktoria Påve är bosatt i Kiruna, Norrbotten. Hon är uppväxt med renskötsel och har en nordsamisk bakgrund med rötterna i Sarivuoma sameby. Det är från denna uppväxt och berättartradition hon hämtar inspiration till hennes konst. Hon är en bildkonstnär som uttrycker färg, form och berättelser hämtade från den samiska kulturen där det vackra, levande och färgstarka kombineras med en historia och arv som berättar om kolonialism, kulturkrockar och en fortsatt levande tradition.

Påve är utbildad bild- och nordsamiska lärare vid Umeå universitet och påbörjade sitt konstnärskap genom nomineringen till Årets unga konstnär vid Riddu Riđđu – festivalen, 2015. Sedan dess har hon jobbat som bildkonstnär och har haft utställningar i bl a Lilla Galleriet (Umeå) och Adäka cultural festival (Yukon, Kanada). Tillsammans med Anders Sunna skapade hon en prisbelönt animation (”Morit Elena Morit”) som har haft visningar runtom i världen och vunnit priser såsom Jane Galssco’s Award for Emerging Artists vid imageNative Film Festival (Toronto, Canada) och Best Sami Short Film vid Skábmagovat Film Festival (Inare, Finland). Filmen har även visats i National Gallery of Canada i samband med världens största utställning av samtida urfolkskonst.

Länk till hemsida: ingawiktoriapave.com

Boka nu

Checka inChecka ut

Följ oss på Facebook

Facebook Pagelike Widget