Galleri Skáidi

_MG_0760

Galleri Skáidi

I Nikkaluokta finns ett konstgalleri.

Här visas utställningar inom fotografi, konst & design –  möten som ger ett minne och en känsla att ta med sig.

Upplev KONST på Galleri Skaidi Nikkaluokta

Program 2022  

19 mars – 30 april  ULRIKA TAPIO BLIND

Ulrika Tapio Blind är en etablerad samisk konstnärinna med intensiv livlig karaktär in sina verk.                              Hon är född, uppvuxen och bor i Karesuando – en miljö som även syns i hennes skapande. Ulrika Tapio Blind lever nära  renen och den samisk kulturen. Det samiska syns i hennes bilder,  det ligger som grund i hennes tankar och livsfilsofi.

Lär känna konsten och konstnären via utställningen och hennes hemsida www.tapioblind.se

 

 

15/8 – 19/9  2021 INGA-WIKTORIA PÅVE

Utställningen Silbačalmmit av Inga-Wiktoria Påve med spännande verk där trä, silver och mässing möts.  tillsammans med hennes färgstarka målningar och traditionella slöjdalster i skinn och textil skapas en helhet med fokus kvinnan och vattendragen i Sápmi.          Runtom i Sápmi har bäckar döpts till Silbajohka – silverbäcken eller den vackra bäcken, och har ofta varit heliga platser för samerna i området. Utställningsnamnet Silbačálmmit drar sig till minnes de vattendroppar som kommer från dessa silverbäckar och hur varje alster i utställningen är en del i samma flöde.

http://ingawiktoriapave.com/

25/6 –  15/ 8   JOSEFIN SILAN KARLSSON 

En utställning med namnet  Jag går till fjälls för att dö

Detta är en talande utställning,  det är stora känslor som penslats i finstämda akvareller. Josefin Karlsson visar även starka skisser i kol och krita som utgår från en stark händelse en ,barnafödsel.

En annan stor upplevelse är de dikter som ingår i utställningen och som berör de innersta känslorna, de säljs som signerad utskrifter.

Josefin Silan Karlson är en poet och har vunnit uppmärksamhet som scenpoet i Sverige.

Konstnärinnan och poeten Josefin Silan finns i Vidsel och har rötter i Sverige och Kurdistan.

Hemsida

Instagram: jskpoetry

 

27/2   –   25/4

LENA STENBERG

COLOR OF COLONIALISM  en utställning av Lena Stenberg från Årosjokk – Kiruna bosatt i Skåne, Stockholm och Kiruna.

Lena är konstnären som har ett brett skapandefält ,  grafik skulpturer stora installationer och blandade tekniker. Stenberg har rötterna i samisk kultur och  hon utgår ofta från olika fokus på hur samiskt liv påverkats och präglar samtiden.  Lena Stenberg  har ett långt aktivt konstnärskap med flera separata utställningar samlingsutställningar i Sverige och i världen. Lena är med i Koncentrat -en konstkoalition från Kiruna som vidgar och utvecklar konstnärers arbete. Hon har fått flera utmärkelser och stipendier ,senast av Trahppi – Umeå och Konstnärsnämnden. Lenas konst väcker ofta frågor och känslor.I slutet av april kommer Lena hålla föreläsning om tvångsförflyttning och situationen som utgör grunden till konsten i “Color of Colonialism” som finns att se i Galleriet i Nikkaluokta, föreläsning kan kunna ses via länk.

Vi har begränsat antal besökare i lokalen till 4 personer

www.lenastenberg.se

 

 

 

Boka nu

Checka inChecka ut

Evenemang

Silbačalmmit

13 augusti, 2021

COLOR OF COLONIALISM

26 februari, 2021

Följ oss på Facebook

Facebook Pagelike Widget