• +46 (0) 980-55015
  • Nikkaluokta 1104, SE 981 99 Kiruna

Galleri Skáidi

_MG_0760

Galleri Skáidi

I Nikkaluokta konstgalleri  finns en trappa upp i stora huset

Här visas utställningar inom fotografi, konst & design –  möten som ger ett minne och en känsla att ta med sig.

Upplev KONST på Galleri Skaidi Nikkaluokta

Program 2022  

 

24 / 6 – 13 / 8     SAMISK SLÖJD & KONST UTSÄLLNING   

DUOJÁRIID JA DÁIDDÁRIID SEARVI 

Samisk slöjd har en lång tradition och ett högt skattad kunskapstradition. Här kan ni njuta av kvalitetsslöjd från samiska slöjdare från många olika delar av Sápmi. En nybildad samisk slöjd och konst organisation som samlat namnkunniga slöjdare och konstnärere som medlemmar har i år en sommarutställning som du kan besöka  i galleri Skaidi i Nikkaluokta. Tjugofem av  organisationerns slöjdare och konstnärer visar sina alster tillsammans. Upplev samisk skaparkraft  med tradtion och nyskapande, alla slöjdare verkar för ett livskraftigt och levande samiskt kulturarv och kulturskaparkraft. Samisk konst slöjd och hantverk har uråldriga anor och passar oförskämt bra med in i moderna 2000-talet.

följ gärna deras viktiga arbete genom fb gruppen Duojáriid ja Dáiddáriid Searvi

 

19 mars – 30 april  ULRIKA TAPIO BLIND

Ulrika Tapio Blind är en etablerad samisk konstnärinna med intensiv livlig karaktär in sina verk.                              Hon är född, uppvuxen och bor i Karesuando – en miljö som även syns i hennes skapande. Ulrika Tapio Blind lever nära  renen och den samisk kulturen. Det samiska syns i hennes bilder,  det ligger som grund i hennes tankar och livsfilsofi.

Lär känna konsten och konstnären via utställningen och hennes hemsida www.tapioblind.se

 

 

15/8 – 19/9  2021 INGA-WIKTORIA PÅVE

Utställningen Silbačalmmit av Inga-Wiktoria Påve med spännande verk där trä, silver och mässing möts.  tillsammans med hennes färgstarka målningar och traditionella slöjdalster i skinn och textil skapas en helhet med fokus kvinnan och vattendragen i Sápmi.          Runtom i Sápmi har bäckar döpts till Silbajohka – silverbäcken eller den vackra bäcken, och har ofta varit heliga platser för samerna i området. Utställningsnamnet Silbačálmmit drar sig till minnes de vattendroppar som kommer från dessa silverbäckar och hur varje alster i utställningen är en del i samma flöde.

http://ingawiktoriapave.com/

25/6 –  15/ 8   JOSEFIN SILAN KARLSSON 

En utställning med namnet  Jag går till fjälls för att dö

Detta är en talande utställning,  det är stora känslor som penslats i finstämda akvareller. Josefin Karlsson visar även starka skisser i kol och krita som utgår från en stark händelse en ,barnafödsel.

En annan stor upplevelse är de dikter som ingår i utställningen och som berör de innersta känslorna, de säljs som signerad utskrifter.

Josefin Silan Karlson är en poet och har vunnit uppmärksamhet som scenpoet i Sverige.

Konstnärinnan och poeten Josefin Silan finns i Vidsel och har rötter i Sverige och Kurdistan.

Hemsida

Instagram: jskpoetry

 

27/2   –   25/4

LENA STENBERG

COLOR OF COLONIALISM  en utställning av Lena Stenberg från Årosjokk – Kiruna bosatt i Skåne, Stockholm och Kiruna.

Lena är konstnären som har ett brett skapandefält ,  grafik skulpturer stora installationer och blandade tekniker. Stenberg har rötterna i samisk kultur och  hon utgår ofta från olika fokus på hur samiskt liv påverkats och präglar samtiden.  Lena Stenberg  har ett långt aktivt konstnärskap med flera separata utställningar samlingsutställningar i Sverige och i världen. Lena är med i Koncentrat -en konstkoalition från Kiruna som vidgar och utvecklar konstnärers arbete. Hon har fått flera utmärkelser och stipendier ,senast av Trahppi – Umeå och Konstnärsnämnden. Lenas konst väcker ofta frågor och känslor.I slutet av april kommer Lena hålla föreläsning om tvångsförflyttning och situationen som utgör grunden till konsten i ”Color of Colonialism” som finns att se i Galleriet i Nikkaluokta, föreläsning kan kunna ses via länk.

Vi har begränsat antal besökare i lokalen till 4 personer

www.lenastenberg.se

 

 

 

Boka nu

Checka inChecka ut

Följ oss på Facebook

Facebook Pagelike Widget